شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه)
به هريك از چهار گوشه كعبه، ركن گويند و كعبه بر چهار ركن حجرالاسود، عراقي، شامي و يماني بنا شده است. دو ركن از اهميت بيشتري برخوردار است؛ ركن حجر الاسود و ركن يماني.
ركن حجر الاسود؛ سنگ سياه آسماني است. هنگام بناي كعبه توسط آدم، اين سنگ را فرشتگان از بهشت آوردند و آدم آن را در گوشهاي از خانه نصب كرد. پس از بازسازي كعبه توسط قريش، اين سنگ به دست محمد قبل از درب كعبه در ركن حجر اسود نصب شد و محل شروع طواف حجاج است.
ركن يماني نيز، قبل از ركن حجر اسود قرار دارد. در اعتقاد مسلمانان (به ويژه شيعيان) محلي است كه به اذن خدا شكافته شد تا فاطمه از آن داخل كعبه شود و علي داخل كعبه متولد شود.
هرگاه واژه ركن بدون پسوند به كار رود، مقصود از آن ركني است كه حجرالاسود در آن است. مسير طواف، از ركن حجرالاسود آغاز شده، سپس به ركن عراقي ميرسد و پس از آن به ركن شامي و سپس به ركن يماني و آنگاه باز به ركن حجرالاسود ميرسد و همين جا يك شوط پايان مييابد. براي مطاف حدي وجود ندارد و تا هر جاي مسجد الحرام كه طواف در آن طواف كعبه صدق كند، طواف مجزي است، ولي مستحب است كه اگر اضطرار و ازدحام نباشد در ميان كعبه و مقام ابراهيم انجام شود.
در روايت آمده است كه اين چهار ركن بر ذكر شريف « سبحان الله والحمدلله و لااله الا الله و الله اكبر» بنا بنهاده شده است.
نماز در مقابل چهارگوشه كعبه معظمه مورد سفارش است (البته به گونه اي كه مزاحم طواف كنندگان نباشد)
منبع: پایگاه اطلاع رسانی حج
www.shafaqna.com